A projekt adatai:

Bedő Vince egyéni vállalkozó "Bútorgyártó vállalkozás eszközbeszerzése" címen nyújtott be pályázatot a GINOP-1.2.2-15 - Mikro-, kis-, és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kiírásra. A szerződött támogatás összege 12 531 670 Ft volt, a támogatás mértéke 70%. A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-02388 A projekt egy olyan élzárógép beszerzésére irányult amellyel sokkal jobb minőségben és esztétikusabban lehet elvégezni a mai magasfényű bútorlapok élzáró fóliával történő ellátását.

A gép bemutatása:

Az Akron 1330-A élzáró gép 2016.12.22-én üzembehelyezésre került és ezzel a projekt megvalósult. Automata egyoldalas élzárógép tekercsben lévő és méretre vágott élanyag (élléc, formica, melamin, PVC, ABS, furnér stb.) felvitelére és megmunkálására is alkalmas. Szállítószalaggal és felső leszorító szerkezettel kombinálva olyan rendszert alkot, amely ellenáll az élfólia felvitele során felmerülő oldalirányú erőhatásból származó elmozdításnak. Az enyvfelhordó henger el van látva követőgörgő rendszerrel, amely gondoskodik a lapra megfelelő mennyiségű enyv felhordásáról. A lap elülső és hátulsó részén a felesleges mennyiségű kiálló élzáró anyag levágását végvágó egység végzi. A felvitt élanyag felső és alsó szélét úgy marja le, hogy használható mindenfajta élanyag anyag durva vágására is, és nincs szükség beállítására a felviendő anyag vastagságának változásakor, méretpontos megmunkálást biztosít. A gép segítségével pontosabb munka végezhető, kevesebb selejtet keletkezik. Az elkészült bútorlapok és bútorok minősége sokat javul, az előállítási költség növekedése nélkül, így vállalkozásom termelői kapacitása is növelhető. A gép működtetése biztonságos, hiszen teljes körű védelemmel van ellátva mindkét oldala mentén teljes géphosszban.

A gyártási folyamat:

A gyártás a megrendelt bútor alkatrészeinek a kiírásával kezdődik: a méretek és az alkatrészek alakja is meghatározásra kerül. Az alkatrészek méreteit, darab számát bevisszük a vágásterv szerkesztőbe. A vágásterv szerkesztő megszerkeszti a legoptimálisabb bútor tábla felosztást. Az irodában megszerkesztett vágástervet számítógépes rendszeren keresztül átküldjük a 10 éves Giben G57-es táblafelosztó gépre. A táblafelosztó gép 3 tábla bútorlapot is tud egyszerre vágni. A leszabott bútorlapokat, raklapon az elzáró géphez visszük, ahol elvégezzük a 0,4 vagy 2 mm-es elzárást. A meglévő élzárókkal a magas fényű bútorlapok élzárását nem tudják megfelelő minőségben elvégezni, mert a szabáskor keletkezett fűrésznyomok nagyon szembetűnők. A beszerzett gép ezt a problémát megoldja, mert a gépen van egy gyémántfejes előmaró egység, ami a bútorlapból 0,4-1,5 mm-t lemar. Ez által a bútorlap és az élzáró anyag közt nem látszik a laminált sérülés és az elővágó fűrész által képzett fűrésznyom. Az élzárás után a bútorlapokat az 5 éves CNC megmunkáló központhoz visszük, amivel elkészítjük az összeállításhoz szükséges furatokat, marásokat. Az így előkészített anyagok kerülnek összeállításra, fatiplivel és ragasztóval, valamint a hátlemez pneumatikus tűzőgéppel. A végeredmény egy minőségi, tömeggyártásban nem kapható bútor lesz amely jobban megfelelnek a vevők egyéni igényeknek.